Aanleggen en ankeren

In de meeste vaargebieden kunt u in de natuur aanleggen of ankeren. Er gelden een paar beperkingen op de grote meren zoals op de Grote meren van Mecklenburg. Daar mag u alleen op het meer ankeren als u over een vaarbewijs beschikt.

Varen

U kunt zelf uw route bepalen. In de vaargidsen staan een aantal suggesties. Normaal gesproken varen onze gasten ongeveer 6 uur per dag. We adviseren een snelheid van 6-8 km per uur. Op deze manier kunt u optimaal van uw vaarvakantie genieten.

Vaarverboden met vaarbewijs

Bij een windkracht van 4 Bft. mag u niet langer op de Müritz en de Plauer See varen. Ook mag u deze meren alleen oversteken, niet stoppen of voor anker gaan en u moet zich bij ons telefonisch aanmelden alvorens over te steken. Met de Febomobils is oversteken niet toegestaan.

Ligplaatsreservering

Ligplaatsen kunt u niet van te voren reserveren. Wel kunt u met de haven bellen of er nog voldoende ligplaatsen zijn. De adressen en telefoonnummers staan in de vaargids.

Douchen in de haven

Bijna iedere haven beschikt over sanitaire voorzieningen. In de vaargids kunt u dit allemaal vinden.

Müritz

De Müritz, de "kleine zee" is een niet geheel ongevaarlijk meer. Tot windkracht 3 mag iedereen met een chartercertificaat varen. Boven windkracht 3 mogen alleen diegenen met een vaarbewijs de Müritz oversteken. Maar wij raden u dat niet aan. Als het de dag voor inlevering van de boot stormt adviseren wij u om dit af te wachten. Neem 's morgens om 08.00 uur contact op met ons havenkantoor of met de technische nooddienst.

Sluizen

In iedere vaarregio is het met sluizen anders geregeld. De ene regio heeft een sluiswachter, in de andere gaan de sluizen automatisch en in weer een andere regio moeten de sluizen met de hand bediend worden. In de vaargids vindt u de openingstijden van de sluizen.

Ongeval

Blijf kalm. Neem contact op met het havenkantoor en meldt de eventuele schade. In het boordboek vindt u een schadeformulier dat moet worden ingevuld. Ook kunt u contact opnemen met de waterpolitie. Als u iemand schade heeft berokkend, moet u foto's maken van de schade en de contactgegevens opnemen.

Nooddienst

We hebben een noodnummer voor calamiteiten. U kunt dit vinden in het boordboek.