Waterrijk Havel-Oder

Tot 55 meter diep is de uit de laatste ijstijd stammende Werberlinsee, die u na een tocht via het begroeide Werbellin kanaal bereikt. Door het biosfeer reservaat is het water van de Werbellinsee van zo’n goede kwaliteit dat de restaurants heerlijke vis kunnen serveren. U kunt zelf ook eens een hengeltje uitwerpen en uw geluk beproeven. De gevangen vis kunt u in in uw eigen keuken aan boord bereiden.

Zeearenden, bevers en visotters zijn de bewoners van de Ruppiner Gewässer. Deze wateren worden eigenlijk alleen nog voor het toerisme gebruikt. Het heldere water van de meren en oude bouwwerken zorgen voor een afwisselende omgeving. Als u ook naar Berlijn wilt dan adviseren wij u een enkele reis van of naar Zeuthen te varen.

Vaarroutes

Zonder vaarbewijs

Retour Schorfheide: 7 dagen

Zehdenick - Templin - Lychen - Fürstenberg en terug

7 dagen / 170 km / 17 sluizen

Met vaarbewijs

Retour Finowkanaal: 3 tot 7 dagen

Zehdenick - Finowkanaal - Niederfinow - Zehdenick

3-7 dagen / 84 km / 15 sluizen en 1 bootlift

Retour Ruppiner Gewässer: 7 dagen

Zehdenick - Oranienburg - Lindow en terug

7 dagen / 210 km / 15 sluizen

Retour Oder: 7 dagen

Zehdenick - Oderberg - Schwedt - Gartz - Szczecin en terug

7 dagen / 236 km / 7 sluizen en 2 bootliften

Havelschloss

Havelschloss, Aussicht vom Hausboot

Kloster in Zehdenick

Langer Trödel

Werbellinsee Wildau

Werbellin Kanal

Kormoran

Langer Trödel

Kormoran in Zehdenick

Langer Trödel Liebenwalde

Liebenwalde

Finowkanaal en Havel-Oder-Wasserstraße

Het landschap van de Havel-Oder-Waterstraße is niet erg afwisselend omdat hier veel beroepsverkeer is en daarop ook is aangepast. Een tocht over het 400 jaar oude Finowkanaal is een betere keuze. Dit historische kanaal is gerenoveerd in de jaren 90. De kust is overvloedig bedekt met vegetatie en omzoomd met hoge bomen. Handbediende sluizen, sommigen zijn een architectonische kunststukjes, geven u de indruk alsof u in een andere eeuw onderweg bent.

Een vaartocht met 12 sluizen op het Finowkanaal en de scheepslift bij Niederfinow is een must voor iedereen. Wit u even niet meer met de boot onderweg zijn? Neem dan de fiets en verken de omgeving aan wal.

 

De oudste nog in bedrijf zijnde scheepslift van Duitsland ligt in Niederfinow, een waar meesterwerk. Vanaf 2014 doen er 2 bootliften naast elkaar dienst. De ene bootlift wordt gebruikt voor de pleziervaart (maximale lengte 85 meter), de andere voor de beroepsvaart (meer dan 115 lange schepen). Nu al werkt Niederfinow als een magneet: meer dan 500.000 mensen bezochten al de bouw van deze nieuwe lift en het bezoekerscentrum. Wanneer u met uw vakantieboot door de oude bootlift gaat heeft u een prima uitzicht op de nieuwe lift.

Natuurpark Unteres Odertal

Na de bootlift begint het ongecompliceerde gedeelte van uw boottocht op de Hohensaaten-Friedrichsthaler-Wasserstraße. Hier is de natuur uw constante metgezel. Wie voor de rivier kiest vaart met de stroming mee door het gedeeltelijk binationaal natuurpark Unteres Odertal: de ondergelopen weilanden zijn in het voorjaar en zomer een rustplaats voor veel trekvogels.

Grenscontroles zijn er al jaren niet meer: Polen is een van de Schengen landen. Zodat u goed voorbereid in Polen kunt varen vindt u in de vaargids van Peene, Oder en Bodden alle nuttige informatie. Er is zelfs een woordenlijst “Pools voor schippers”.
Aan de wal kunt u het barokke kasteelpark in Schwedt en het Lenné-Park in Criewen bezoeken. Beiden zeer de moeite waard. De grote stad Stettin ontvangt haar gasten in een open sfeer en heeft uitstekende restaurants en spannende museums. En buiten dat: het is ook nog leuk om een keer te varen in een grote haven.

Wat noordelijker aan de visrijke Dammerschen See zijn er voldoende zwemgelegenheden, havens en restaurants.

Werbelliner Gewässer

Tot 55 meter diep is de uit de laatste ijstijd stammende Werberlinsee, die u na een tocht via het begroeide Werbellin kanaal bereikt. Door het biosfeer reservaat is het water van de Werbellinsee van zo’n goede kwaliteit dat de restaurants heerlijke vis kunnen serveren. U kunt zelf ook eens een hengeltje uitwerpen en uw geluk beproeven. De gevangen vis kunt u in uw eigen keuken aan boord bereiden.

Richting Berlijn en de Ruppiner Gewässer

Het langgerekte Lehnitzmeer brengt veel afwisseling. Een bezoek aan Oranienburg met het oudste barokke kasteel en Sachsenhausen zijn erg de moeite waard.

 

Zeearenden, bevers en visotters zijn de bewoners van de Ruppiner Gewässer. Deze wateren worden eigenlijk alleen nog voor het toerisme gebruikt. Het heldere water van de meren en oude bouwwerken zorgen voor een afwisselende omgeving. Als u ook naar Berlijn wilt dan adviseren wij u een enkele reis van of naar Zeuthen te varen.