Smaragdgroen ultramarijnblauw water

De grote Mazurische meren

De landschappelijke schoonheid van de grote Mazurische meren is legendarisch. Het morene landschap uit de ijstijd bestaat uit ongeveer 3000 meren met een grootte van ongeveer een hectare. 25 van de mooiste meren zijn met elkaar verbonden door pittoreske grachten en idyllische rivieren. De kleinere meren worden in het Pools “hemelse ogen” genoemd, omdat de wolken prachtig worden weerspiegeld in het glasheldere, smaragdgroen en ultramarijn blauw water. Het land zelf is golvend, maar vrij vlak, de hoogste bergen stijgen tot iets boven de 300 meter. Aan land vindt men dorpjes met kasseien straatjes en eeuwenoude lanen. Ooievaars, zeearenden, kraanvogels en koolzaadvelden maken dit landschap tot een uniek vaargebied dat geen gelijke kent.

Kaart

Vaarroutes (zonder vaarbewijs)

Retour: Zuidelijke route - 10 tot 14 dagen

Vaart van Piaski naar het zuiden en naar het noorden en weer terug

10-14 dagen / 150-220 km / 0 (4) sluizen

Retour: Zuidelijke route - 4 tot 7 dagen

Piaski, Sniardwy, Jansbork, Mikolajki, Ruciane-Nida en meren

4-7 dagen / 80-120 km / 0 (4) sluizen

Retour: Noordelijke route - 7 tot 10 dagen

Piaski, Sniardwy, Mikolajki, Ryn, Giżycko, Steinort, Angerburg en terug

7-10 dagen / 120-180 km / 0 sluizen

Sniardwymeer en het Zuiden

Het zuiden - vlakker en meer zanderig dan het noorden - biedt vele rustige meren en vredige plaatsen onder de hoge hemel. In het hoogseizoen wordt Mikolajki (Nikolaiken) levendig. De belangrijkste stad van de zuidelijke merenketen wordt beschouwd als het Mazurische Venetië en in de zomer lijken er meer boten in de stad te zijn dan auto's. De aantrekkelijke waterkant werd opnieuw ontworpen voor het millennium. Men vindt hier restaurants, ijssalons, kleine winkels en straatverkopers - ideaal om een middag weg te luieren.

 

Niet ver hier vandaan ligt ook de inheemse nederzetting "Galindia" op het Beldany meer, waar u vele mooie en bizarre houtsnijwerken kunt bewonderen of in de uitgestrekte catacomben van een koud biertje kunt genieten. Het aangrenzende 114 vierkante kilometer grote Jezioro Sniardwy (Spirdingsee) heeft bijna de groote van de Müritz - waarover de tocht verder gaat door het Wagenauer kanaal en een sluis naar Pisz (Johannisburg), of over Wierzba (Spirding) en een mooie merenketen naar het toeristische centrum Ruciane-Nida (Niedersee). Hoe verder van Mikolajki, hoe rustiger het is - tot de ankerplaats in Roschsee, die men zelfs in het hoogseizoen voor zich alleen kan hebben.

Mamry meer en het Noorden

De noordelijke meren met het 104 vierkante kilometer grote Mamry meer (Mauersee) zijn omgeven door dichte bossen en vruchtbare grond - niet verwondelijk dat hier de Pruisische adel zijn mooiste herenhuizen heeft gebouwd. Gizycko (Lötzen) is vanwege de ligging en grootte de hoofdstad van de watersport. De laat 19de eeuw gebouwde draaibrug, die  het auto en bootverkeer vandaag de dag nog regelt, is de attractie van deze plaats. Er is nog een andere reden waarom zich alles in de buurt van de brug verzamelt. De liefdevol met bloemen versierde oeverpromenade beschikt over een gratis WiFi-hotspot. De wachttijd voor de brug kan men zo invullen met toegang tot het internet of al de eerste vakantiefoto's te delen. Of u kunt een bezoek aan de groentenvrouw in de buurt van de spoorbrug, de slager in de kruisende straat of de supermarkt een hoek verderop.

 

Maritiem centrum in het noorden van het gebied ligt naast de jachthaven Sztynort (Steinort) in Gizycko (Lötzen). De haven ligt beschut, is goed onderhouden en voorzien met een groot maritiem service aanbod en een openluchttheater. Bovendien is Sztynort (Steinort) een goed uitgangspunt voor een uitstapje in de Duitse geschiedenis. In het havengebied grenst het Steinort kasteel aan de familie von Lehndorff (Heinrich Graf von Lehndorff werd geëxecuteerd in 1944 voor zijn deelname aan de aanslag op Hitler). Voor wie een dag zonder de boot kan, is het zeker de moeite waard om een fietstocht te ondernemen van ongeveer 16 kilometer naar Wolfsschans in Gierloz, het voormalige hoofdkwartier van Adolf Hitler, dat tegenwoordig een museum is en herdenkingsplaats van de aanval.

 

Met Wegorzewo (Angerburg) is het noordelijkste punt van dit gebied bereikt. Het is de moeite waard om langs de verschillende jachthavens te rijden en de boot aan te leggen aan het einde van de waterweg, tegenover het kasteel in de oude stadshaven. Vanaf hier is ook het Openluchtmuseum binnen handbereik, waar het Mazurische landleven uit de vorige eeuw levendig getoond wordt en u wordt uitgenodigd om mee te doen en uit te proberen.

Eten, vissen en sluizen

Aan wal eten is leuk aan de Mazurische meren. Vooral omdat de prijs-kwaliteitverhouding meer dan in orde is. In vele havens wordt goede kost geserveerd voor een voordelige prijs.

 

Snoek, meerval, baars en witvis - ook qua vismogelijkheden doet het natuurlijke landschap van Mazurië niet onder voor het Mecklenburgs merengebied.Om te mogen vissen heb je wel een speciale vergunning nodig, die je ter plekke kunt kopen.

 

In totaal zijn er slechts twee sluizen in het zuiden van het gebied, die naar weinig extra meren leiden. Dit maakt het gebied dan ook met name geschikt voor mensen die niet van sluizen houden - de plaatsen Ruciane-Nida (Niedersee) en Pisz (Johannisburg) kunt u ook vanuit de basis bezoeken.