Grote meren van Mecklenburg - het blauwe kwartet

Het Mecklenburgs merengebied bestaat uit een gebied van meer dan 1000 meren, waarvan het merendeel onderling met elkaar in verbinding staat. De kust is bedekt met bossen, weilanden en mosvlaktes. Ondanks de goede infrastructuur is dit gebied vrij ongerept gebleven. Elk van deze vier meren maakt indruk door de majestueuze omvang. De meren worden samen "het blauwe kwartet" genoemd. Ze liggen 62 m boven de zeespiegel. Omdat er geen sluizen zijn en slechts een paar bruggen, de meren zeer groot en er talrijke ligplaatsen zijn, is het een ideale plek voor een vaarvakantie.

Neem alvast een voorproefje en bekijk de meren via onze webcams in Webcams in Hafendorf Müritz.

Informatie over de vier grote meren

Müritz

Dit meer heeft een afmeting 117 km2. Van west naar oost is het ongeveer 15 km en van noord naar zuid ongeveer 25 km. Het meer is zo groot dat men vanuit het Hafendorf Müritz alleen bij een zeer heldere dag de overkant kan zien. Voldoende ruimte dus voor een grote tocht te maken met een motorboot of zeiljacht.

Aan de westoever van de Müritz - Röbel

Vanwege de historische binnenstad en de ligging in een beschutte baai met veel aanlegmogelijkheden is Röbel een van de mooiste uitgangspunten voor een vaarvakantie. Het is de moeite waard om de kerktoren te beklimmen. Van hier uit heeft u een weids uitzicht over de Müritz.

De zuidelijke Müritz

Bij de kleine Müritz, de Müritzarm en de Müritzsee vindt u geen grote steden. Wel zijn er lieflijke kleine dorpjes zoals Rechlin, Ludorf en Buchholz gelegen in een prachtig natuurlandschap. Een culinair hoogtepunt vindt u bij hotel Gutshaus in Ludorf. Romantiek gaat hier hand en hand met de sfeer van oude landadel. Vanuit uw aanlegplaats bereikt u Hotel Gutsdorf te voet in 20 minuten en met de fiets nog sneller. De natuur van de zuidelijke Müritz heel dichtbij beleven kan goed vanaf het water of tijdens een uitstapje aan land naar het Nationaal Park Müritz.

Aan de noordelijke oever van het meer

Aan de zogenaamde Binnenmüritz ligt de grote stad Waren. Evenementen zoals Müritz Sail, de havenfeesten en de openlucht concerten zijn een prettige bijkomstigheid. Ook een bezoek aan het Müritz museum is de moeite waard. In het midden van de tentoonstelling vindt u een aquarium met nagebouwd rivierlandschap. De aparte architectuur en de diverse tententoonstellingen maken het museum interessant voor jong en oud.

Kölpinsee

Onderweg naar de Kölpinsee komt u meerdere malen vissers tegen die vers gevangen en gerookte vis verkopen. Deze kunt u heerlijk klaarmaken in uw eigen kombuis.

Vanuit de Kölpinsee kunt u een tocht maken naar Jabel: tussen Jabelschem en de Kölpinsee ligt het schiereiland Damerower Werder: een bijzondere beschermd natuurgebied waar Europese bizons leven. Een ideale aanlegplaats hier is de Fischerei Damerow.

Fleesensee

Aan de zuidelijke oever van de Fleesensee kunt u een bezoek brengen aan Untergöhren en aan het grootste Duitse vakantiepark. Wie goed wil eten kan terecht bij het Radisson SAS Resort Schloß Fleesensee. Voor een partij golf biedt de Golf & Country Club goede mogelijkheden. In de Fleesensee Spa kunt u kiezen uit talrijke heerlijke behandelingen. Voor klanten is er een shuttlebus beschikbaar.

Iets westelijker ligt de kloosterstad Malchow.

Plauer See

In de idyllische baaien van het zuidelijke deel van de Plauer See kunt u goed ankeren en de tijd nemen voor een duik in het water. Daarna kunt u de mooie stad Plau bezoeken, waarvan het centrum maar een paar stappen van uw aanlegplaats ligt. Hier kunt u inkopen doen maar er zijn ook diverse goede restaurants te vinden.

Als in Plau de oude hefbrug open gaat, dan ligt de gekanaliseerde arm van de Muritz-Elde-Wasserstraße voor u. Vanaf dit punt slingert het kanaal zich richting Dömitz en Schwerin.

Vaarroutes

Zonder vaarbewijs

Retour Hafendorf Müritz: 3 tot 7 dagen

Hafendorf Müritz - Plau en terug

3-7 dagen / 86 km / geen sluizen

Rondvaart Müritz: 3 dagen

Hafendorf Müritz - Buchholz - Röbel - Sietzow - Waren - Hafendorf Müritz

3 dagen / 90 km / geen sluizen

Met vaarbewijs

Retour Havel - Elde: 14 tot 21 dagen

Hafendorf Müritz - Berlijn - Potsdam - Brandenburg - Maagdenburg - Tangermünde (of Rathenow) - Havelberg - Dömitz - Parchim - Hafendorf Müritz

14-21 dagen / 672 km / 44 sluizen

 • De Müritz

  Blick vom Hausboot auf die Stadt Waren über die Müritz.

  De "kleine zee" in het hart van Mecklenburg is enorm groot!

 • Kölpinsee, Fleesensee en Plauer See

  Luftaufnahme von einem Boot, welches in die Röbeler Bucht ein

  De drie grote meren nodigen u uit om te varen, beleven en amuseren.

 • Dierenparken bij het merenplateau

  Luftaufnahme des See´s Müritz - Hausbooturlaub auf der Müritz

  Go Wild! Spot beren, apen en Europese bizons in hun natuurlijke omgeving.