Woonboot Bestemmingen in Frankrijk

Frankrijk is populair bij woonbootvaarders, omdat de vele rivieren en kanalen die door de uitgestrekte landschappen van korenvelden, rotsachtige heuvels en wijngaarden kronkelen, ideaal zijn voor een woonbootvakantie.

 

Op de meeste waterwegen is er geen beroepsvaart meer, zodat het gemakkelijk is de kanalen te bevaren.

Op onze basis in Niderviller kunt u zelfs tot 31 december 2019 profiteren van een Frankrijk-korting van 10 procent.

 

Snel & makkelijk

Woonboten te huur in Frankrijk - Wat u moet weten

Als u in Frankrijk een woonboot wilt huren, kunt u dat vanaf 18 jaar zonder rijbewijs doen. Uiteraard krijgt u van ons een grondige briefing bij aankomst, alle informatie over woonboten en alles wat verder de moeite waard is om te weten. Op deze manier profiteert u van onze grote ervaring als woonbootmaatschappij. Bovendien is er W-LAN op het hele terrein van de jachthaven KUHNLE-TOURS in Niderviller.

 

In Frankrijk komen ze een stuk dichter bij de vertraging, want hier is de maximumsnelheid tien kilometer per uur, en op de kanalen is het soms zelfs maar zes kilometer per uur.

 

Elzas-Lotharingen (Rijn-Marne-kanaal)

 

Het 290 kilometer lange Rijn-Marne-kanaal vormt de verbinding tussen de Rijn bij Straatsburg tot na Vitry-le-François achter Toul en leidt door de Lorraine Natuur Park (Parc naturel régional de Lorraine). Onderweg met de woonboot wachten u niet alleen vele interessante gebouwen, pittoreske valleien en prachtige vakwerkhuizen, maar ook een unieke flora en fauna.
Vanaf onze charterbasis in Niderviller gaat u in oostelijke richting naar Straatsburg (hoofdstad van de Elzas). Al na enkele kilometers wordt het spannend: twee scheepstunnels moeten worden gepasseerd, gevolgd door de Arzviller bootlift, waar u met uw woonboot in een hellende lift de berg afdaalt. Eenmaal beneden is het de moeite waard aan te meren om de glasblazerij te bezoeken of een ritje te maken op de zomerrodelbaan. De rondvaart door het kanaal en de sluizen gaat verder langs mooie stadjes als Lutzelburg en Saverne. U moet hier zeker een walverlof plannen voordat u de Europese stad Straatsburg met zijn stadsgrachten en betoverende oude stad gaat verkennen.

 


In de andere richting voert het Rijn-Marne-kanaal u naar het westen en de volgende grootste stad, Nancy. Onderweg passeert u de grote sluis van Réchicourt, vele kleine stadjes zoals het zoutwaterstadje Dombasle-sur-Meurthe en Saint-Nicolas-de-Port met zijn grote basiliek en over een aquaduct. Tot u Nancy bereikt met het centrale Place Stanislas en het chocolademuseum direct aan de haven.

Op de weg naar het westen is er ook de afslag naar het Saarkanaal met bestemming Saarbrücken of verder naar het noorden Trier.

 

Moezel

Met de woonboot op de Moezel varen betekent in de voetsporen treden van de Europese geschiedenis, want hier bevinden zich niet alleen een groot aantal oude burchten en kastelen, maar hier werd ook de overeenkomst over vrije grenscontroles ondertekend. Per woonboot vaart u vanaf onze charterbasis in Niderviller via Nancy over de Moezel richting Trier. De Franse Moezel begint ten zuiden van Nancy. De sportieve versie van de tocht voert van Nancy via een verbindingskanaal en 22 sluizen over 18,5 kilometer naar Neuves Maisons. Van hieruit gaat het via Toul en Liverdun naar een industriële buitenwijk van Nancy. Je kunt er trouwens ook komen als je niet het verbindingskanaal neemt, maar gewoon verder vaart op het Rijn-Marne-kanaal door Nancy ... dat is de meer ontspannen variant.

Langs kleine stadjes met veel historische gebouwen en mooie promenades langs de rivier, volgt de bemanning van de boot de Moezel naar beneden in het dal tot de volgende aantrekkelijke stad wordt bereikt in Metz. Naast een belangrijke kunstcollectie is er een mooie oude stad en zijn er vele goede restaurants en mogelijkheden om te winkelen. Onder Metz betoveren wijngaarden en het stadje Thionville de gasten, en later wordt de Moezel de grensrivier tussen Luxemburg en Duitsland. Het was hier, op een passagiersschip in de buurt van de stad Schengen, dat op 15 juni 1985 het akkoord over de afschaffing van de grenscontroles werd ondertekend. Vanaf hier is het binnenvaartcertificaat verplicht. Veel Luxemburgse steden hebben aanlegplaatsen en wijnhuizen waar u wijn kunt proeven.

 

De Saar

Tussen Saarbrücken en de monding van de Moezel bij Konz kan de Saar alleen bevaren worden met een vaarbewijs. De route is zeker de moeite waard, ook al is een etappe van een halve dag een beetje oncomfortabel langs een drukke weg. Leuke winkelmogelijkheden in Saarbrücken en Merzig liggen langs de waterweg. Er is ook de voormalige ijzerfabriek in Völklingen (werelderfgoed sinds 1994) en natuurlijk de Saarschleife en andere indrukwekkende landschappen. En trouwens, de Saarlanders staan bekend als koks, fijnproevers en lekkerbekken, dus u zou een excursie aan wal moeten plannen om te eten en wijn te proeven.

 

De Saarbrochure

Het Saarland is een veelzijdige vakantieregio. Deze brochure is speciaal samengesteld voor vaarvakantiegangers en bevat informatie over excursies aan wal, waterkaarten en nog veel meer.

 

Het Saarkanaal (vroeger: Saarkolenkanaal)

Het Saarkanaal verbindt het Rijn-Marne-kanaal met de Saar en de Elzas met de Duitse steden langs de Saar, zoals Saarbrücken en Saarburg. Na een halve dag varen vanuit Niderviller draait u het Saarkanaal op en vaart u langs de twee waterreservoirs Étang de Gondrexange en Grand Étang de Mittersheim, die dienen als watervoorziening voor het Saarkanaal en het Rijn-Marne-kanaal. Plan een tussenstop in Sarreguemines om te flaneren langs de mooie kanaalpromenade of om de voetsporen van de keramiekstad te volgen. Daarna komt u door beboste gebieden in het Saardal tot Saarbrücken. Vanaf Saarbrücken heeft u een sportbootvaarbewijs nodig om uw reis voort te zetten.

 

De Sauerkraut Tour

De kleine Sauerkraut-tour is een rondreis in de drielandenhoek Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. De rondvaart voert u langs het Rijn-Marne-kanaal via het Moezel-, Saar- en Saarkanaal terug naar het Rijn-Marne-kanaal en is een tocht voor veertien dagen woonbootavontuur. Tijdens uw reis door de verschillende regio's van Frankrijk en Duitsland legt u 396 km waterweg af. Voor de tocht is een sportvaarbewijs Binnen vereist.

 

Woonboot vakantie in Frankrijk

U wilt een woonboot huren in Frankrijk, maar twijfelt nog?

Ons charterstation ligt dicht bij de Duits-Franse grens. Probeer het gewoon. Het besturen van een woonboot is heel gemakkelijk en in Frankrijk kan de instructie heel kort zijn, afhankelijk van hoe u het wilt.