Moezel (Moselle) en het Marne-Rijnkanaal

Het 290 km lange Marne-Rijnkanaal verbindt het bassin rond Parijs met de laagvlakte van de rivier de Rijn. Het kanaal stroomt van Straatsburg naar Vitry-le-François achter Toul. Het Marne-Rijnkanaal en de Moezel stromen gedeeltelijk door het regionale Natuurpark Lotharingen (Parc naturel régional de Lorraine). In dit natuurpark vindt u een flora en fauna die u niet zou verwachten, zoals bijvoorbeeld: vleesetende planten, moerassen, orchideeën, gentianen op kalksteenformaties, korhoenders in de velden en lynxen in de bossen. Niet alleen kunt u hier genieten van de mooie natuur maar er zijn ook mooie steden langs vaarroute. Denk aan het historische Nancy of aan Metz met de prachtige kathedraal en kunstmuseums. In Thionville is er ook altijd veel te doen, keuze genoeg.

Zonder vaarbewijs

Retour Nancy: 7 dagen

Niderviller - Nancy heen en terug

7 dagen / 164 km  / 42 sluizen

Met vaarbewijs

Drielandentoer van/naar Niderviller: 10 tot 14 dagen

Drielandentoer van/naar Niderviller

10-14 dagen / 430 km / 72 sluizen

Rhein Marne Kanal im Elsass

Elsass Rhein Marne Kanal

Basis Sierck-les-Bains

Niderviller

Nennig

Schengen

Die Mosel

Marne-Rijnkanaal tot Nancy

Vanuit Niderviller naar het westen vaart u voorbij aan Heming, Gondrexange en andere kleine dorpjes. In de grote sluis van Rechicourt gaat u 15 meter omlaag naar Rixinger Weiher (Étang de Rèchicourt), dat in een groot natuurgebied ligt. Vanaf nu wordt het werken geblazen voor u en uw bemanning. Tot aan het typische Lotharinger dorp Lagarde moet u door 6 sluizen varen. Langs Lunéville, Einville en de Salinenstad Dombasle door meerdere automatische sluizen en over het aquaduct over de Meurthe komt u dan uiteindelijk in Nancy.

 

Deze stad ligt in een uitgestrekt dal. U kunt in de stad aanleggen en dan te voet alle bezienswaardigheden  bezoeken. In het noordelijke deel van de stad bevindt zich de oude stad, die wordt gekenmerkt door gebouwen van de Middeleeuwen en de vroegmoderne tijd. Bezienswaardig zijn het voormalige hertogelijk paleis (Palais des Ducs de Lorraine, nu een museum) en de gotische Saint-Epvre kerk. In het zuidelijke deel ligt de Nieuwe Stad, waarvan het centrum rondom het Place Stanislas ligt dat met twee andere pleinen is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Neem ook een kijkje in chocoladefabriek die net naast de haven ligt.

Op de Moezel naar Toul

Wanneer u bij Frouard richting het westen vaart komt u uit bij Toul. Het Marne-Rijnkanaal stroomt hier langs de oude stadswallen. Cultuurliefhebbers kunnen hier echt hun hart ophalen. Er is veel te bekijken zoals de Saint-Etiennee kathedraal, de Saint-Gengoult kerk, de Saint-Mansuy abdij, de oude binnenstad en de vestingmuren. Ook is de stad bekend om de lekkere wijn genaamd "Côtes de Toul", een heldere roséwijn die ook aan boord heerlijk zal smaken.

 

De Franse Moezel (Moselle) tussen Frouard en Sierck-les-Bains
Ten noorden van Nancy, bij Frouard, buigt de Moezel af en vormt dan samen met de Saar en het Saar kanaal het drielandenpunt. Tussen Frouard en Sierck-les-Bains is de Moezel een brede rivier met een aantal korte zijkanalen. Steden als Pont-à-Mousson, Metz en Thionville beschikken over veel aanlegmogelijkheden. U kunt deze steden dan ook gemakkelijk te voet bereiken.
Aan de prachtige oevers van de Moezel zelf ligt Pont-à-Mousson. Deze stad is genoemd naar een brug uit de 9de eeuw. In een groot kloostercomplex zetelt het Europese centrum voor sacrale kunst. Maar er zijn talrijke gezellige cafés en restaurants.
Voor een bezoek aan Metz moet u eigenlijk de tijd nemen. Als vroegere bisschopsstad heeft Metz veel te bieden. De grote Saint-Étienne kathedraal met ongeveer 6500 m2 glas-in-lood (onder andere gemaakt door Marc Chagall) is erg bekend. Ook de schilderachtige binnenstad is de moeite waard om eens uitgebreid te bekijken. Sinds het voorjaar van 2010 is het Centre Pompidou in Metz geopend. In de buurt van de Porte des Allemands kunt u een wandeling maken over de middeleeuwse vestigingsmuren. Ook worden er veel gezellige feesten gehouden in de stad. Zoals in augustus het Fête de la Mirabelle. Het hele jaar door worden er mirabellen verwerkt in diverse culinaire specialiteiten, bijvoorbeeld in jam en andere zoetigheden. En als u dan toch in Metz bent, kunt u niet vertrekken zonder een keer Boulets de Metz te hebben geproefd. Dat zijn makarons met mirabellenijs, heel speciaal.
Gaat u liever op stap? Dan is Thionville de aangewezen plaats. Op talrijke pleinen in de stad komt jong en oud bij elkaar om een terrasje te pakken of een hapje te eten. Ook het winkelend publiek komt hier aan z'n trekken vanwege een gevarieerd aanbod van winkels en boetieks. Wanneer u verder stroomafwaarts vaart, bereikt u onze basis in Sierck-les-Bains.