Saverne

In dit betoverende stadje, dicht bij Lotharingen (Lorraine), liet Louis-René de Rohan het afgebrande kasteel van zijn familie opnieuw opbouwen. Vorstelijk en met grenzeloze luxe ingericht draagt het zandstenen kasteel (Château des Rohan) met zijn 140 meter lange tuin voor het unieke stadsbeeld van Saverne. Sommigen beweren dat ze de 'magische sfeer "van de stad zien: Volgens de legende zou het water van Saverne geheiligd zijn en genezende krachten hebben. Maar ook de vele tastbare schatten van de stad maken een bezoek aan de stad de moeite waard. Het stadsbeeld wordt gekenmerkt door vele oude vakwerkhuizen, waarvan vooral Maison Katz met zijn ingewikkelde gravures uit de 17de eeuw genoemd kan worden, waar men ook kan dineren met een gerust geweten een goed wijn kan proeven.

 

Bijzonder mooi is ook de rozentuin (Roseraie) in de westelijke binnenstad. Deze werd aangelegd in 1900 en is de thuisbasis van ongeveer 450 soorten rozen, die men tussen half juni en half september kan bezichtigen.

Slechts 5 kilometer buiten de stadsmuren staan de ruïnes van het machtigste kasteel Haut-Barr op de burchtheuvel van Haut-Barr aan de Elzas. Door het fantastische uitzicht dragen de ruïnes de bijnaam "Oog van de Elzas". Het kasteel werd gebouwd in 1170 en tijdens de 30-jarige oorlog zwaar beschadigd. Na een wederopbouw in de 18de eeuw, raakte het kasteel toch in verval. In het aangesloten vakwerkhuis is een mooi restaurant, waar je na een bezichtiging lekker kunt bijkomen.