Untere Havel-Wasserstraße en Elbe

De omgeving van de Havel richting de Elbe kenmerkt zich door weidse vlaktes en bosrijke heuvels. In de grote natuurparken zult u de flora en fauna vinden zoals Fontane het in zijn ”wandelingen” heeft beschreven. De Havel heeft hier veel ruimte nodig (ze herbergt ook de Spree), wat voor de schipper een brede rustige rivier betekent met weinig sluizen en vele meren om in te zwemmen en ankeren.

Varend door het dal tussen Maagdenburg en Havelberg kunt u met de boot het gevoel van een stroomversnelling krijgen. Als de Elbe met een gemiddelde snelheid van 5 kilometer per uur richting Hamburg stroomt en u met de boot 10 kilometer per uur vaart, dan heeft u in werkelijkheid een snelheid van 15 kilometer per uur. Voor ervaren schippers voelt het bijna aan als surfen.

Vaarroutes (met vaarbewijs)

Retour

Retour Brandenburg: 4 tot 7 dagen

Brandenburg (Havel) - Havelberg en terug

4-7 dagen / 172 km / 8 sluizen

Retour Brandenburg: 7 tot 14 dagen

Brandenburg (Havel) - Havelberg - Riewendsee en terug

7-14 dagen/ 222 km / 8 sluizen

Retour Brandenburg - Elde: 7 tot 10 dagen

Brandenburg (Havel) - Wasserstraßenkreuz Maagdenburg - Havelberg - Rathenow - Brandenburg (Havel) (alleen stroomafwaarts en met een stalen boot mogelijk)

7-10 dagen / 239 km / 9 sluizen

Enkele reizen

Lange enkele reis: 14 tot 17 dagen

Zeuthen - over de Elde - Hafendorf Müritz

14-17 dagen / 450 km / 25 sluizen

Korte enkele reis: 14 dagen

Zehdenick - over de Elde - Hafendorf Müritz

14-17 dagen / 455 km / 25 sluizen

Untere Havel-Waterstraat en de stad Brandenburg

Vanuit onze basis Brandenburg (Havel) kunt u de Havel tot aan Quitzöbel volgen. Hier mondt de Havel in de Elbe uit. Op weg daar naar toe zult u tot aan Rathenow veel prachtige natuur zien. Deze stad biedt interessante museums en heeft een aantal goede aanlegplaatsen in de nabijheid van het centrum. Ook op recreatief gebied is hier veel te beleven, denk aan mooie baaien om aan te leggen en te zwemmen. Zelfs een golfterrein is per boot bereikbaar. Tevens vindt u hier de twee beste restaurants van deze regio. Meer hierover is uitgebreid terug te vinden in de documenten die bij uw reis horen.


De stad Brandenburg en de Beetzsee
Ten westen van Brandenburg ligt een grote watervlakte, die uit diverse meren bestaat. De meren zijn redelijk glad zodat u er goed kunt ankeren. Gevaarlijk is dat niet want de vaargeul wordt goed aangegeven. Ten noorden van Brandenburg ligt de Beetzsee-Riewendsee-Waterstraat, een ongeveer 20 km lang merengebied met fijne stranden en gezellige ankerplaatsen.


Elbe-Havel kanaal en de Havelberge
Vanuit Plaue kan men via de Unteren Havel-Waterstraat het Elbe-Havel-Kanaal invaren. Dit kanaal komt na ongeveer 60 km bij het Mittellandkanaal. Ook al biedt deze vaartocht in dit moderne kanaal weinig afwisseling het is toch de moeite waard vanwege het waterkruispunt Maagdenburg. Via de ultramoderne sluis Hohenwarte, de kanaalbrug over de Elbe en de sluis in Rothensee is de Elbe bereikt. Na een uitgebreide stop aan land nodigt de Elbe uit om weer verder te varen. Tot aan Havelberg of Domitz mag u met onze schepen de Elbe met de stroom mee bevaren.


De Elbe tussen Maagdenburg en Dömitz
Varend door het dal tussen Maagdenburg en Havelberg kunt u met de boot het gevoel van een stroomversnelling krijgen. Als de Elbe met een gemiddelde snelheid van 5 kilometer per uur richting Hamburg stroomt en u met de boot 10 kilometer per uur vaart, dan heeft u in werkelijkheid een snelheid van 15 kilometer per uur. Voor ervaren schippers voelt het bijna aan als surfen.