Dahme, Spree en Oder

Ten zuidoosten van Berlijn kenmerkt het landschap zich door langgerekte meren die in elkaar vloeien. In Köpenick mondt de Dahme uit in de Spree. Wie hier afbuigt en de Dahme stroomopwaarts volgt, ziet langzaam maar zeker Berlijn uit het zicht verdwijnen en merkt dat de natuur de overhand gaat krijgen. Deze rustige regio kan men gedeeltijk ook zonder vaarbewijs bevaren.

Wie over de Spree-Oder-Wasserstraße verder vaart komt via Eisenhüttenstadt bij de Oder. De Oder is een grensrivier tussen Duitsland en Polen. Sinds 2008 bestaan hier geen grenscontroles meer. Zandbanken en golfbrekers overheersen de oevers tot aan de grensstad Frankfurt en Slubice. Deze stad heeft veel aan cultuur te bieden, van historisch tot modern. Aan de Warthemündung voorbij Küstrin stroomt de Oder weer door via de uiterwaarden en het Oderbruch. In Hohensaaten gaat het dan weer verder tot aan het Oderhaf (Stettiner Haff). Een andere optie is dat u afbuigt in westelijke richting naar Berlijn of naar de Müritz.

Vaarroutes

Zonder vaarbewijs

Retour Bad Saarow: 7 dagen

Zeuthen - Bad Saarow - Teupitz en terug

7 dagen / 149 km / 8 sluizen

Met vaarbewijs

Retour Köpenick: 3 dagen

Zeuthen - Rüdersdorfer Gewässer - Köpenick en terug

3 dagen / 90 km / geen sluizen

Retour Berlijn - Oder: 10 tot 14 dagen

Zeuthen - Fürstenwalde - Eisenhüttenstadt - Frankfurt - Oderberg - Oranienburg - Berlin - Zeuthen

10-14 dagen / 344 km / 10 sluizen

Ten zuiden van Berlijn

Ten zuiden van de hoofstad Berlijn begint het merengebied van Dahme. Niet ver van de groene oevers van het Zeuthener meer en de Sellzugsee ligt het kasteel van Königs Wusterhausen waar Duitse geschiedenis werd geschreven. Königs Wusterhausen is in Duitsland vooral bekend als plaats waar de radiozendmasten stonden. De eerste tests met uitzendingen begonnen in 1908. Een van de mooiste zijtakken van de rivier de Spree zijn de Rüdersdorfer wateren met hun heldere meren en dicht beboste oevers, ideaal om te zwemmen.

Bij Prieros wordt iedere bemanning voor de keus gesteld; rechts naar de rustige Teupitser wateren en het Schenkenländchen varen of naar links richting Storkow vanwaar men over een aantal meren en met waterlelies bedekte kanalen uiteindelijk in de Scharmützelsee uitkomt. Hier kunt u in Bad Saarow van heerlijke wellness behandelingen genieten. Echter kan men ook nog kiezen om rechtdoor op de Dahme te varen naar Märkisch Buchholz. Omdat er geen grenzen meer zijn sinds de Duitse hereniging is deze regio aan de Märkischen Wasserstraßen enorm opgeleefd. Hier kan men ook zonder vaarbewijs of chartercertificaat de omgeving per boot bezoeken.

Ten zuidoosten van Berlijn

Daar waar u Berlijn verlaat in Schmöckwitz, scheiden de Spree-Oder-Wasserstraße en de Dahme van elkaar. Na een pauze in de Seddinsee gaat het via de sluis Wernsdorf naar het oosten. Fürstenwalde met zijn vijfhonderd jaar oude kathedraal en leuke activiteiten voor kinderen is een bezoek waard op doorreis naar het Spreewald. Over de zijtak in het Neuhauser Speisekanaal bereikt u al snel de volgende keten van meren. Deze leiden naar de Schwielochsee in Niederlausitz. Dit meer wordt door de ligging minder bevaren, maar er zijn toch mooie havens te vinden.

Oder

Wie over de Spree-Oder-Wasserstraße verder vaart komt via Eisenhüttenstadt bij de Oder. De Oder is een grensrivier tussen Duitsland en Polen. Sinds 2008 bestaan hier geen grenscontroles meer. Zandbanken en golfbrekers overheersen de oevers tot aan Frankfurt/Slubice. Deze stad heeft veel aan cultuur te bieden, van historisch tot modern. Aan de Warthemündung voorbij Küstrin stroomt de Oder weer door via de uiterwaarden en het Oderbruch. In Hohensaaten gaat het dan weer verder tot aan het Oderhaf (Stettiner Haff). Een andere optie is dat u afbuigt in westelijke richting naar Berlijn of naar de Müritz.