Berlijn en Potsdam

Veel grote steden liggen aan het water maar u kunt er maar één bezoeken met de boot en dat is natuurlijk Berlijn. De stad heeft veel mooie kanalen, kleine en grote meren en een aantal romantische waterwegen. Naast de talrijke interessante stadsexcursies kunt u met de boot ook langs de Reichstag varen. Hier zetelt de Duitse regering. Een hoogtepunt voor iedere schipper. Zonder vaarbewijs mag u hier alleen varen met de vetus 915, Febomobil 990 of de bellus 750 (boten tot 15 pk/11,03 kW). De 183 km lange waterwegen van de binnenstad hebben weinig sluizen en een goed netwerk. De stad beschikt over 12 waterwegen waardoor u bijna iedere bezienswaardigheid van de stad kunt bezoeken met de boot. De Berlijnse wateren zijn overzichtelijk en net zo gemakkelijk te begrijpen als de U- en S-Bahn.

 

De Potsdammer Havel heeft meer aanlegmogelijkheden dan de Mecklenburgse en Märkische wateren bij elkaar. Hier heeft bijna ieder café of eetgelegenheid wel een eigen aanlegsteiger. U bent overal welkom. De meren van de Potsdammer Havel zijn zo mooi dat men bijna vergeet de mooie stad Potsdam zelf te bezoeken. Potsdam staat bekend om de paleizen, tuinen en oude Hollandse wijk. Ook de buursteden van Potsdam zijn een bezoekje waard: in Caputh staat het zomerhuis van Einstein of u gaat naar het eilandstadje Werder. Hier kunt u heerlijk wandelen tussen de wijngaarden. Als parels aan een ketting rijgen de meren van de Havel zich aan elkaar. Een kleine omweg brengt u terug in de geschiedenis, bijvoorbeeld naar het kasteel Paretz, het zomerhuis van de legendarische koningin Luise.

Hausbootfahren in Berlin

Hauptbahnhof

Kanzleramt

Regierungsviertel

Berliner Stadtstrand

Berlin unterwegs

Berlin Flussfahrt

Berlin molecule man - hausboot Kormoran

Hausboot Kormoran in Berlin

Berlin Hausbootcharter

Strandurlaub Berlin

Vaarroutes

Zonder vaarbewijs

Retour Brandenburg: 4 tot 7 dagen

Brandenburg (Havel) - Havelberg en terug

4-7 dagen / 172 km / 8 sluizen

Met vaarbewijs

Retour Potsdam: 4 tot 7 dagen

Brandenburg (Havel) - Werder - Potsdam - Wannsee - Griebnitzkanaal - Sacrow - Paretzerkanaal - Ketzin en terug

4-7 dagen / 73 km / 2 sluizen

Retour Rüdersdorfer Gewässer: 3 dagen

Zeuthen - Rüdersdorfer Gewässer - Köpenick en terug

3 dagen / 90 km / geen sluizen

Retour Berlijn: 4 tot 7 dagen

Zeuthen - Müggelspree - Berlin-Mitte - Spandau - Charlottenburg - Landwehrkanal (Kreuzberg) - Neukölln - Alt-Glienicke - Zeuthen

4-7 dagen / 101 km / 5 sluizen

Retour Brandenburg - Potsdam: 7 tot 14 dagen

Zeuthen - Köpenick - Rüdersdorf - Berlin-Mitte - Charlottenburg - Wannsee - Potsdam - Werder - Paretz - Teltow - Zeuthen

7-14 dagen / 187 km / 5 sluizen

Midden door Berlin

Er is bijna geen betere mogelijkheid om Berlijn te ontdekken dan aan boord van een van onze vakantieboten. De 183 km lange waterwegen van de binnenstad hebben vrijwel geen sluizen. De stad beschikt over 12 waterwegen waardoor u bijna iedere bezienswaardigheid van de stad kunt bezoeken met de boot.

De Berlijnse wateren zijn overzichtelijk en net zo gemakkelijk te begrijpen als de U- en S-Bahn. En in welke andere Europese hoofdstad kan men de regeringszetel vanuit het water zien? Per boot de stad bezichtigen heeft nog een voordeel: u hoeft niet te zoeken naar een parkeerplaats. Een gratis 24 uurs ligplaats is er vrijwel altijd.

U ligt met uw boot gezellig en rustig aan de waterkant terwijl het stadsleven maar een paar stappen verder is. Winkelen, mooie musea bezoeken, lekker eten, alles is dichtbij.

De Molecule Man is een monumentaal kunstwerk dat door de Amerikaanse Borofsky in mei 1999 in de Spree ter hoogte van de Oberbaumbrücke gebouwd werd. Het gaat hier om drie mannen van 30 m hoogte, die tegenover elkaar staan en zich in het midden treffen.

Buiten het centrum van Berlijn

Wie genoeg heeft gezien van de Berlijnse binnenstad kan verder varen naar het oosten of het westen. In het oosten vaart men via de Müggelsee naar het betoverende Kanal-Datschenlandschaft Klein-Venetië.  

Over de Dämeritzsee zijn de idyllische Rüdersdorfer wateren en de Löcknitz te bereiken, het heldere water nodigt uit om een duik te nemen. Wie meer met cultuur heeft kan naar Kalksteinbrüche om daar het Hauptmann-museum te bekijken.

Vanuit Berlijn gaat u naar het westen over de Havel, die dan verder gaat als Untere Havel wasserstrasse vaart u vanuit Spandau naar de Elbe.

Kasteelstad Potsdam en omgeving

De Havel stroomt onder de Glienicker brug door deze oude Pruisische stad. Eerst richting zuiden en buigt dan af richting noorden naar de wijnvelden en boomgaarden van Werder. De Potsdammer Havel heeft meer aanlegmogelijkheden dan de Mecklenburgse en Märkischen wateren bij elkaar. Hier heeft bijna ieder café of eetgelegenheid wel een eigen aanlegsteiger. U bent overal welkom. De meren van de Potsdammer Havel zijn zo mooi dat men bijna vergeet de mooie stad Potsdam zelf te bezoeken.

 

Potsdam staat bekend om de paleizen, tuinen en oude Hollandse wijk. Ook de buursteden van Potsdam zijn een bezoekje waard: in Caputh staat het zomerhuis van Einstein of u gaat naar het eilandstadje Werder. Hier kunt u heerlijk wandelen tussen de wijngaarden. Als parels aan een ketting rijgen de meren van de Havel zich aan elkaar. Een omweggetje brengt u terug in de geschiedenis, bijvoorbeeld naar het kasteel Paretz, het zomerhuis van de legendarische koningin Luise. Een klein stukje verder wordt u hartelijk ontvangen door het kleine stadje Ketzin. Ketzin biedt u en uw bemanning een beschutte haven niet ver van het centrum.

 

Van hier uit bent u snel in de Brandenburg. Deze stad kunt u helemaal vanuit het water te bezichtigen. In het centrum zijn er meerdere aanlegplaatsen. Een bezoek aan de Dom en de talrijke museums zijn beslist de moeite waard.